En helt særlig kvinde

Rebecca Retz Svejborg-Laudrup

Ord af Trine Weber Carlsen
Billeder af Frederik Vohnsen
2. december 2022

"Måske har det været mit held, at jeg er vokset op med også at se bagsiden af medaljen"

Rebecca Laudrup

"Måske har det været mit held, at jeg er vokset op med også at se bagsiden af medaljen"

Rebecca Laudrup

En tidlig decembermorgen er vi med Molslinjen fra Aarhus til Sjællands Odde. Jeg har, på trods af Molslinjens knapt så inspirerende miljø, en spirrende følelse af lidt julestemning blandet med at være spændt på at møde Rebecca Retz Svejborg-Laudrup. Jeg er nok også lidt starstruck, fordi Rebecca har sagt ja til, at vi må interviewe hende til vores Seamless Journal og tage billeder af hende.
Det føles altid overvældende at møde andre mennesker i deres eget hjem. Deres safe place. Der, hvor de kan være sig selv, og netop derfor er vi også meget respektfulde i vores møde med Rebecca.

Rebecca er mor til Ellen, gift med Frederik, PR & SoMe Manager hos CIFF og CIFF Kids, Influencer og sidst men ikke mindst datter af Siw og Michael Laudrup. Og så er hun helt sin egen. Alt er smukt, der hvor Rebecca bor med sin familie. Gaden er smuk, nabobygningen, døren til ejendommen, elevatoren, opgangen, lejligheden og Rebecca selv, men fremfor alt er der en god og afslappet stemning.

Vi talte med Rebecca om at komme fra en kendt familie og om at finde sit eget ståsted. Om værdier og om at give dem videre. Om arbejde og familie, mode og selvforkælelse. Om at blive nogens mor og dele sårbarheder med fremmede på de sociale medier.

I kan læse det hele her, og husk at uanset hvilken baggrund vi har, så er vi ALLE mennesker med følelser, og ingen har ret til at tale grimt til nogen eller negligere de følelser, som andre har. Der er mennesker bagved.

Glædelig jul og masser af kærlighed, omsorg og god energi.

Trine

"Jeg har ikke haft det bedste forhold til min krop, men jeg er også kommet til et punkt, hvor jeg må lære at holde mere af den. Hvis ikke for min egen, så for min datters skyld"

Seamless Basic: Ændrede din graviditet dit syn på dig selv – både mentalt og fysisk?

Rebecca: "Ja, meget. Jeg har ikke haft det bedste forhold til min krop, og til tider har jeg det stadig svært med den. Men jeg er også kommet til et punkt, hvor jeg må lære at holde mere af den. Hvis ikke for min egen, så for min datters skyld. Hun fortjener at være glad for sig selv, og hvem er et bedre forbillede end ens egen mor? Så det er en proces.
Jeg kan også mærke, at jeg blevet meget mere selvbevidst omkring min tid, og hvad jeg vil bruge den på. Efter en voldsom graviditet, en hård fødsel og 15 måneder på barsel med Covid-19 lockdowns, har jeg fundet ud af, at jeg kan klare det meste, og jeg fortjener at bruge min tid på mennesker, ting og gøremål, som giver mig god energi."

"Jeg elsker at være mor, men det er ikke hele min indentitet. Jeg har stadig brug for at skabe mit eget liv"

Seamless Basic: Har det at blive mor rykket ved dine prioriteter og værdier?

Rebecca: "Både og. Jeg vidste godt, hvordan jeg ville være som mor, men det er jo klart, at man ikke altid kan vide, om man rent faktisk bliver sådan. Jeg tror dog, at jeg har overrasket en del i min omgangskreds, fordi jeg blev sådan en mor, som jeg sagde, at jeg ville være.
Jeg elsker at være mor, men det er ikke hele min identitet. Jeg har stadig brug for at skabe mit eget liv, hvor jeg også kan arbejde, tage ud med veninderne og være på date med min mand.
Når det så er sagt, så er Ellen helt naturligt blevet min førsteprioritet i forhold til, at jeg gerne vil være sammen med hende. Jeg arbejder derfor deltid, så jeg kan skabe minder sammen med hende, men det er lige så meget for min egen skyld, fordi jeg synes, at hun er genial at være sammen med.
I forhold til mine værdier, så synes jeg kun, at de er blevet forstærket af at få et barn. Vi har købt et sommerhus, så vi både har byen og naturen, hvilket jeg altid har drømt om. Der er både masser af kultur og muligheder, men også natur og ro."

"Hvor ville det klæde os at heppe lidt mere på hinanden og måske anerkende, at alle gør det forskelligt. Vi skal high-five de kvinder, som tager barslen og dem, som deler den med deres partner - for begge ting kan være hårde"

Seamless Basic: Jeg kan huske, at jeg selv syntes, at det var en stor omvæltning (positivt og negativt) at bliver mor. Hvordan var det for dig, og tror du, at vi kvinder har så store forventninger til vores fødsler og livet som mor, at de nogle gange bliver svære for os at indfri, så vi ender med at føle os utilstrækkelige?

Rebecca: "Jeg tror både, at omverdenen og vi selv har for mange forventninger til "den perfekte mor". Jeg synes, at vi dømmer moderrollen alt for hurtigt, og jeg er bestemt ikke hellig her, men hvor ville det klæde os at heppe lidt mere på hinanden og måske anerkende, at alle gør det forskelligt. Vi skal begynde at se alle slags fødsler, som fødsler - om du har født via kejsersnit eller vaginalt, så har vi alle født. Vi skal lade være med at dømme mødre, der ammer deres børn længere end et år og mødre, der giver mad fra en flaske. Vi skal heppe på kvinder, der gerne vil køre karriere og kvinder, der vil være hjemmegående. Vi skal high-five de kvinder, som tager barslen og dem, der deler den med deres partner - for begge ting kan være hårde.
Vi skal lytte mere ... især til dem, som gør det anderledes end os selv. Nogen vælger at hjemmepasse, andre tager institutionen lige så snart, der er plads, og det er okay. Vi burde faktisk ikke skulle forsvare vores valg, for vi tog dem af en årsag.

Jeg synes selv, at det har været den vildeste rejse at blive nogens mor. For pokker, hvor kan det være hårdt til tider, men jeg synes også, at det er det mest livsbekræftende at få lov til. Jeg lærer hele tiden, og det vil jeg nok blive ved med hele livet." 

Seamless Basic: Hvad er selvomsorg for dig?

Rebecca: "Åh, det kan være mange ting. Det kan både være at få lavet en ansigtsbehandling, men det kan også være at tage ud at spise med mine veninder, gå en lang tur med musik i ørerne, spise stor og lækker morgenmad med min familie søndag formiddag, eller gøre noget kulturelt, som at tage på museum eller i teateret. Alle tror, at jeg primært er ekstrovert, men mit introverte jeg har brug for at lade op og kan rigtig godt lide at være alene, så jeg elsker at forkæle mig selv og er faktisk rigtig god til det. Det kan være store og små ting.

Selvomsorg handler for mig om at passe på mig selv, for så ved jeg, at jeg bliver en bedre hustru, mor, datter, veninde og kollega.
Det kræver arbejde, men det er vigtigt, at man lige stopper op og mærker efter, og det øver jeg mig meget i."

"Mine forældre gik meget op i, at mine brødre og jeg forstod, at vi ikke var bedre end nogen andre, udelukkende fordi vi er vokset op med en anden livsstil, men samtidig måtte vi godt anerkende vores succeser"

Seamless Basic: Hvilke kerneværdier har du med fra dine forældre og din egen opvækst, og hvilke værdier vil du gerne give videre til din datter?

Rebecca: "Respekter alle - og vær sød. Det kommer man længst med.
Jeg har mødt folk som har ændret deres adfærd efter de fandt ud af, hvad jeg hed til efternavn. Sådan burde det ikke være. Mine forældre gik meget op i, at mine brødre og jeg forstod, at vi ikke var bedre end nogen andre, fordi vi er vokset op med en anden livsstil, men samtidig måtte vi godt anerkende vores succeser.
Jeg er vokset op med to kæmpe forbilleder, og sådan vil jeg gerne have, at Ellen også har det. At hun forstår, at hun skal respektere og være sød mod mennesker, men at hun stadig godt må sige fra og stå ved sine egne beslutninger ... måske vil beslutningen ikke altid være den rigtige, men hellere gøre noget og lave fejl, end ikke at gøre noget."

"Jeg prøver ikke at skjule, hvem min familie er, men jeg har haft brug for at gå nogle helt andre veje, så folk ikke har kunnet sammenligne mig med dem"

Seamless basic: Hvordan har din rejse været i forhold til at skabe din egen identitet og image ved siden af det, som din familie er kendt for?

Rebecca: "Den har været lang. Jeg prøver ikke at skjule, hvem min familie er, men jeg har haft brug for at gå nogle helt andre veje, så folk ikke har kunnet sammenligne mig med dem. Jeg havde flere identitetskriser som teenager, især da jeg droppede ud af universitet i Paris og fandt ud af, at jeg ville satse på modebranchen. Den branche er ligesom fodboldverdenen; alle vil være med, men der er rift om pladserne - og hvis du så får chancen, så finder du ud af, at den slet ikke er så glamourøs, som du gik og troede. Måske har det været mit held, at jeg er vokset op med at se bagsiden af medaljen, for det gør, at jeg ikke bliver så hurtigt skræmt væk. Jeg har været meget heldig med mine familie, for de er en kæmpe støtte og har en forståelse for mine valg i livet."

Seamless Basic: Jeg har lagt mærke til, at dine følgere er meget interagerende med dig og det, du lægger op. Hvad tror du, det gør for dem at få så personlig en adgang til dit ægte liv? 

Rebecca: "Sociale medier er en sjov størrelse, på mange måder er den med til at give os en form for fællesskab, dialog og følelsen af at 'blive set', og samtidig er det også dét sted, hvor tonen kan være allerværst, og hvor der ingen konsekvenser er. Heldigvis, oplever jeg mest det første, måske fordi jeg til tider også deler det sårbare og ærlige, men samtidig minder jeg mine følgere mig om, at det er øjebliksbilleder. De føler, at de kender mig og det gør de på mange måder også, men jeg prøver stadig at finde en balancegang. Jeg vil gerne dele ud, fordi jeg får så meget igen, men jeg har også en grænse. Jeg er dog fyldt op med taknemmelighed over mine følgere. De er engagerede og enormt forstående, kærlige og imødekommende. Jeg håber, at det er fordi, jeg prøver at give det samme tilbage. Det må jeg nemlig ikke tage for givet." 

"Det kan selvfølgelig godt gøre nas, når man deler sårbart ud, og så får at vide af en fremmed, at man er en forkælet møgunge. Men igen, jeg er vokset op med at folk havde meninger om mig hele mit liv. Det er sådan, det er"

Seamless Basic: Du deler ofte personlige ting fra dit liv. Fortryder du nogle gange, hvis du får negative og irrationelle kommentarer?

Rebecca: "Jeg fortryder meget lidt, for det er nøje tænkt igennem. Jeg tænker over, hvad jeg deler, og det er altid taget ud fra hvordan, jeg selv er. Jeg deler ikke ting, som måske kan skabe dårlig stemning. Ikke fordi, at jeg ikke vil tage dialogen, men fordi jeg ikke har behov for at tage diskussionerne med fremmede. Vi kan ikke altid være enige med alle, og det er så okay. Men folk skal tale pænt. Til gengæld vil jeg dog gerne fortælle om sårbare emner, som jeg oplever som mor, min fødselsoplevelse, dét at jonglere hverdag og arbejde, føle et pres (som kvinde, især) osv. Der vil altid være nogen negative kommentarer, men jeg føler egentlig, at jeg kan håndtere det meste og svarer meget sobert tilbage.
Igen, jeg har en grænse, når kvinder begynder at snakke om mit barns udseende, tøj, spisevaner osv. Så svarer jeg ved at sige "stop". Vi snakker meget om unges trivsel, perfekthedskulturen og pigers selvværd, og så synes jeg, at det klinger hult, når jeg får beskeder fra modne kvinder som synes, at min 2-årig datter skal klippes, for det ville "være pænere"."

Seamless basic: Hvad gør du, hvis du får trælse kommentarer?

Rebecca: "Jeg tænker over det i lidt tid, snakker med min mand, og så er jeg videre. Nogle gange deler jeg det også på SoMe, hvis
jeg virkelig har fået en sviner, for det kan selvfølgelig godt gøre nas, når man deler sårbart ud, og så får at vide af en fremmed, at man er en forkælet møgunge. Men igen, jeg er vokset op med at folk havde meninger om mig hele mit liv. Det er sådan, det er.
Jeg har aldrig negligeret, at jeg har haft privilegier i livet. Jeg er på ingen måde et offer eller vil have, at nogen skal synes, at det er synd for mig. Jeg ville bare ønske, at vi var lidt bedre til at hylde hinandens forskelligheder - for er det ikke også dét, vi vil have, at vores børn skal?" 

"Jeg er stoppet med at hoppe på trends, blot fordi det er en trend. Jeg er mere til klassiske items, med lang holdbarhed, og som jeg ved ikke går af mode til næste sæson"

Seamless basic: Ud fra de mange forskellige tøjbrands, som du ser igennem dit arbejde, hvilke værdier og filosofier lægger du så vægt på i forhold til dit personlige klædeskab?

Rebecca: "At det skal holde godt, og at det skal klæde mig. Jeg er stoppet med at hoppe på trends, blot fordi det er en trend. Jeg er mere til klassiske items med lang holdbarhed, som jeg ved, ikke går af mode til næste sæson. Og så elsker jeg bare at støtte gode danske brands. Jeg synes, at vi har nogle fantastiske brands i vores lille land, som forstår at klæde alle slags kvinder på. Det, synes jeg, er meget inspirerende." 

Seamless Basic: Hvad giver dig følelsen af luksus i din hverdagsbeklædning?

Rebecca: "God kvalitet giver en følelse af luksus - det skal være lækkert, blødt og godt håndværk. Jeg elsker cashmere og uld (så længe det ikke kradser), fordi det også kan holde i mange år. Og så vil jeg faktisk bare gerne have, at mit tøj kan bruges til alt - både hverdag og fest - det skal bare kunne styles forskelligt."

"Jeg har lært af min far, at det er godt at have drømme, men de skal ikke være for langt ude i fremtiden, fordi ting kan nå at ændre sig meget hurtigt"

Seamless Basic: Hvad er din største fremtidsdrøm?

Rebecca: "Jeg har lært af min far, at det er godt at have drømme, men de skal ikke være for langt ude i fremtiden, fordi ting kan nå at ændre sig meget hurtigt. Derfor har jeg primært mål og realistiske drømme i forhold til, hvor jeg er i livet. Jeg har små drømme som at skabe traditioner og nye minder med min familie i vores sommerhus, jeg drømmer om vækst i mit arbejde, og så er der den der fremtidsdrøm (shhh, ikke sige det til min far, for den ligger nok et par år eller fem derude af) om at skabe noget selv. Det er nok mere som et sideprojekt, men jeg kunne godt tænke mig at lave noget håndværk og være endnu mere kreativ. Hvad det præcist skal være, har jeg ikke helt fundet ud af."